Doula

att vara doula är att vara en del av livet

Go Back

vad gör en doula?

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. Doulan har kunskap kring olika former av naturlig smärtlindring, förberedelser för den gravida kroppen , färdknäppar osv.
En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”.
Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

I nästan alla tidsepoker och kulturer har det varit såhär. Mycket länge var det självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan, skulle samlas runt den födande kvinnan – för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper.

hur ett uppdrag går till

Uppstart
Vi ses för ett kortare, kostnadsfritt möte t.ex. på ett café för att se om personkemin stämmer. Därefter går du hem och funderar på hur du vill göra. Om du bestämmer dig för att påbörja ett samarbete bokar vi in ytterligare en träff och ett avtal tecknas.

FÖRBEREDANDE SAMTAL
Vi träffas före förlossningen för ett förberedande samtal. Första delen är praktisk förlossningsförberedelse, där vi går igenom och övar på Föda utan rädslas fyra verktyg, Spinning babies (övningar för att skapa balans i bäckenet), akupressur som naturlig smärtlindring, yoga och rörelse inför förlossningen, Hypnobirthing, massage m.m. Tillsammans (med eventuell partner/annan stödperson) kan vi öva på andningsövningar och massage så att ni blir ett så bra team som möjligt under förlossningen.

Under den andra mentala/coachande delen av det förberedande mötet pratar vi om dina tankar, känslor och förväntningar inför förlossningen. Det blir ett tillfälle för mig att lära känna dina önskemål kring vilket stöd du vill ha. Vi går igenom och pratar om förlossningsställningar, olika former av smärtlindring, sjukhusets rutiner och det finns även möjlighet bearbeta oro, rädsla eller föreställningar kring förlossningen.

JOUR
Doulan har jour 24 timmar/dygn från en vecka före beräknad födsel fram till dess att barnet är fött. Under denna period är doulan tillgänglig dag som natt och beredd när din förlossning startar. Självklart går det också under denna period att rådfråga doulan om du har några funderingar eller frågor. Som en trygghet för er finns även en back up-doula tillgänglig om doulan skulle få förhinder.

Förlossning
När ni tror att nånting är på gång hör ni av er till doulan. Ni bestämmer då tillsammans hur ni vill göra, om ni ses hemma eller på förlossningen. Doulan stannar hos er under hela förlossningen samt ett par timmar efter barnet är fött om ni vill. Som doula arbetar jag med naturlig smärtlindring med hjälp av verktyg som beröring, andning, rösten och avslappning för att skapa en så trygg och stärkande upplevelse som möjligt för er.

Eftersamtal
Vi ses igen cirka en till två veckor efter förlossningen för att prata igenom upplevelsen. Du kan få amningsråd, näringsrika och välgörande recept och tips på yoga för tiden efter förlossningen som nybliven förälder.

Doulan har alltid tystnadsplikt.

Kontakta mig gärna för mer information och aktuell prisuppgift. Längre ner på sidan hittar du ett kontaktformulär.

Online Demo